След секс без презерватив или при спукване на презерватива най-ефективният начин за спешна контрацепция е приемането на хапче след секс. Подобно хапче се пие няколко часа след секс и ви гарантира спокойствие и възпрепятства зачеване.

Хапче за спешна контрацепция след секс
Какво е хапче за спешна контрацепция след секс?

Хапчето за след секс е създадено с идеята да се предотврати нежелана бременност и да се намали броят на абортите. Хапчето за след секс е на хормонална основа, а цената му варира между 10 и 30 лв. В блистера може да има едно или две хапчета, които се изпиват едновременно. Всичко това е в зависимост от вида и фирмата производител. Въпреки високата цена обаче, повечето жени са склонни да си купят подобно хапче за контрацепция при мисълта за евентуална нежелана бременност и последвал аборт, който ще е далеч по-скъп от едно хапче за спешна контрацепция след секс.

Хапче за спешна контрацепция след сексКак действа хапчето за спешна контрацепция след секс?

Приемането на хапче за контрацепция след секс възпрепятства отделянето на яйцеклетка от яйчника и евентуалното оплождане на вече отделена яйцеклетка. Условието за ефективността на хапчето за спешна контрацепция е да се изпие до 72 часа след полов контакт (за по-сигурен ефект е най-добре да се изпие до 12 часа след „гафа“). След изтичането на този краен срок, ефектът на хапчето е несигурен. Приемането на хапче за спешна контрацепция от бременни няма да прекрати бременността им. Хапчетата за спешна контрацепция след секс нямат абортивна функция. Те само възпрепятстват самото зачеване, така че до бременност въобще не се стига. Фирмите, произвеждащи подобни хапчета, гарантират, че след изпиването на таблетката, шансът да забременеете е нищожен.

Кога е необходимо да се пие хапче след секс?

Хапче за спешна контрацепция след секс е удачно да се приема само в крайни спешни случаи, а не профилактично, както някои жени правят тази грешка. То не е създадено да се приема често, тъй като това води до неприятни и нездравословни странични ефекти. След секс без предпазни мерки и еякулация във влагалището или пък при спукване на презерватива и вероятност от нежелана бременност е удачен приемът на хапче за спешна контрацепция след секс. Не се препоръчва повторното приемане на хапче за спешна контрацепция в рамките на един менструален цикъл, тъй като това може да доведе до нарушения в цикъла.

Негативни ефекти на хапчето за спешна превенция след секс?

Хапчето за след секс е вид противозачатъХапче за спешна  контрацепция след сексчно, но не такова, което може да пиете всеки месец. Хапчето за след секс не ви предпазва от болести, предавани по полов път, и прекалено честият прием на подобен медикамент (особено в ранна тийнейджърска възраст) може да доведе впоследствие до трудно зачеване и неприятни странични ефекти. Няколко дни след приема на хапче за спешна превенция след секс може да изпитате гадене, болки в гърдите, подут корем, вагинално кървене. Ако до два часа след изпиването на хапчето повърнете, ефектът му може да се намали. Вероятно е и цикълът ви да стане по-особен от обикновено. Има огромна вероятност да ви подрани с около 10 дена, а следващият ви цикъл да закъснее с 30 дена например. Възможно е след приема на хапче за спешна контрацепция след секс цикълът ви да трае доста повече от обикновено или пък да имате прекалено силно кръвотечение.

При наличие на подобни странични ефекти е добре да посетите гинеколог, който ще определи точната причина за здравословното ви състояние и при сериозен проблем, ще ви посъветва за подходящо лечение.

За да избегнете страха и съмнението от евентуална бременност, най-доброто решение за превенция са презервативите, а хапчетата за спешна превенция след секс са само краен вариант, до който по-добре да не стигате.