Домашните задължения учат децата на отговорност, на организация и самодисциплина, помагат им в моменти, когато дойде време да станат по-самостоятелни. Какво трябва да знаем за децата и участието им в домакинството?
Децата и домашните задължения
Ролята на родителя

Когато става въпрос за възпитание при децата и за изграждане на навици у тях, родителите играят съществена роля. Преди да възложат списъка с домашни задължения на своя малчуган, те трябва да се заредят с търпение – никой не се ражда научен, затова детето се нуждае от време, докато схване как се правят нещата и докато започне да ги върши по правилния начин. Често опитите могат да предизвикат повече поразии и да отворят двойна работа, но ако родителят се откаже, ще направи „мечешка услуга“ на малчугана. Детето ще свикне, че има кой да върши задачите вместо него и когато порасне, ще се справя по-трудно само.

Освен това родителите трябва да дадат пример как се вършат отделните домашни задължения. Желателно е първите няколко пъти да наблюдават как се справя детето, за да може да нанесат на време корекциите си и ако се налага, да направят повторна демонстрация. Важно е винаги да оценяват старанието на малчугана, да го подкрепят, а не да му се карат, когато прави грешки. Успешни резултати се постигат с помощта на разговори, обяснения и нагледни примери, а не с викове и нерви.

Децата и домашните задълженияМотивация при децата

За да започнат малките деца да вършат домашните си задължения, трябва да има нещо, което да ги мотивира. Понякога това може да е играта. Предложете на малчугана да се състезавате кой първи ще сгъне салфетките или кой по-бързо ще си оправи стаята. Друг вариант е да разрешите игрите навън, на компютъра или с приятели след като детето изпълни задачите си за деня.

Спорно е дали обещанието за някоя малка награда ще се отрази положително на възпитателния процес, особено ако е парична. Някои въвежда специален ценоразпис с минимални „такси“ за съответното задължение (например изхвърляне на боклук – 0,50ст., подреждане на стая – 0,70ст.). От една страна, така децата се учат, че парите се заработват с труд, но, от друга – свикват да приемат вършенето на елементарни задачи за върхово постижение и да търсят материално поощрение. Ето защо, ако сте решили да използвате наградата като мотивация, трябва предварително да проведете един по-сериозен разговор за парите и да уточните, че методът е само временен.

За да мотивирате детето да изпълнява домашните си задължения, трябва и вие да се включвате активно в домакинството. Малките деца обичат да подражават на възрастните. Не очаквайте малчуганът да върши с ентусиазъм задачите си, ако вижда, че докато той „работи“, други мързелуват. Затова бъдете съпричастни.

Списък с домашни задължения за децата

Когато обмисляте какви домашни задължения да възложите на детето, вземете предвид възрастта му, физическите му данни и начина му на мислене. Започнете с по-лесни задачи, които не „крадат“ много от времето за игра, а с годините увеличавайте времетраенето и добавяйте нови задължения.
Децата и домашните задължения
За най-малките подходящи са задачи като: да отсервират приборите си след хранене, да прибират играчките си в коша и да помагат от време на време на мама в кухнята. На поотрасналите възлагайте задължения от типа: да слагат мръсните чорапи в коша за пране, да помагат и при вдигането, и при слагането на масата, да подават на мама щипки, докато простира. Когато детето стане първи клас, увеличете степента на сложност.

Деца на 7 – 9год. могат да мият чиниите си след като са хапнали, да изхвърлят боклука, да оправят леглото си след сън, да подреждат стаята си. Момичетата са готови да поливат цветята,а момчетата ще се чувстват пораснали, ако им дадете да носят някоя по-лека торба с покупки. Каките и батковците (от 10год. нагоре) са достатъчно големи да добавят в списъка си със задължения също хранене на домашния любимец, събиране на прането и помощ при почистването на различните стаи.

Полезни съвети

  • Докато е малко, не възлагайте всеки ден едни и същи домашни задължения на детето, защото ще му омръзнат. Разнообразявайте, като ги редувате – така печелите не само вниманието на малчугана, но и го учите на нови неща.
  • Ако детето е поотраснало, нанесете домашните му задължения в таблица или в седмична програма – така ще му е по-лесно да се ориентира и да не забравя какво му предстои за деня.
  • Когато възлагате задача на малчугана, бъдете ясни и конкретни. Хубаво е да кажете и в какъв срок искате да се изпълни задачата – така той се учи да разпределя времето си.
  • Не пестете похвали – когато детето изпълнява стриктно домашните си задължения, полага старание и се справя с възложените задачи, трябва да го поздравите. Това му дава стимул да върши задълженията си и за напред.