Правилно подредената маса със сигурност ще накара гостите ви да се чувстват добре дошли! Докато украсата трябва е съобразена с повода, подредбата на чиниите и приборите за хранене остава в традиционния стил.

 

хранене остава в традиционния стил.
СалфеткаВилицата за салатаВилица за вечеряВилицата за десертЧиния за хляб и масло с нож за мазанеЧиния за вечеряНож за вечеря
1. Салфетка
2. Вилицата за салата
3. Вилица за вечеря
4. Вилицата за десерт
5. Чиния за хляб и масло с нож за мазане
6. Чиния за вечеря
7. Нож за вечеря
8. Чаена лъжичка
9. Чаена лъжичка
10. Лъжица за супи
11. Вилица за коктейли
12. Чаша за вода
13. Чаша за червено вино
14. Чаша за бяло вино
15. Чаша за кафе и съд за сметана

1. Салфетка

2. Вилицата за салата

3. Вилица за вечеря

4. Вилицата за десерт

5. Чиния за хляб и масло с нож за мазане

6. Чиния за вечеря

7. Нож за вечеря

8. Чаена лъжичка

9. Чаена лъжичка

10. Лъжица за супи

11. Вилица за коктейли

12. Чаша за вода

13. Чаша за червено вино

14. Чаша за бяло вино

15. Чаша за кафе и съд за сметана

 

 

Вашите гости ще се чувстват удобно, ако сте подредили правилно приборите - не искате те да се оглеждат, за да разберат коя вилица да използват, нали? За улеснение, не поставяйте прибори, които няма да бъдат използвани. Вилиците трябва да бъде поставени от ляво на чиниите; ножовете и лъжиците - от дясно. Единственото изключение от това е малката вилица за коктейли, която се поставя в най-отдалечената позиция от дясната страна на чинията. Поставете ножове с техните режещи ръбове към чиниите. Всички дръжки на приборите за хранене трябва да са подравнени. Ако е възможно, отсервирайте използваните прибори след всяко меню, така че вашите гости да започнат следващото с чисти прибори. Салфетката се поставя отляво на вилиците. Когато се сервира хляб или питки, поставете чинията с масло над вилиците вляво и сервирайте нож за масло. Ако сервирате десерт, приборите трябва да бъдат поставени над чинията с вилица отляво и лъжицата или ножа отдясно(режещият ръб трябва да сочи надолу). Или може да сервирате прибори за десерт с десерта. Украсете мястото с пръстени от салфетки. Можете да използвате вашето въображение - цветя, коприна или традиционните пръстени от салфетки.... Чашите за вино трябва да бъдат поставени над ножовете в права линия, подредени от най-голямата горе вляво към най-малката долу вдясно. Вие не искате по-малките чаши скрити зад големите. Като пример може да послужи кана за вода (най-отдалечена от гостите), чаша за вино, и чаша за вино по време на десерт, поставена най-близо до вашите гости. Ако не сервирате вино, сменете чашите за вино с чаши за студен чай, кани за вода, или халби за бира. Ако имате намерение да сервирате кафе с храната, поставете чашата и съдчето за сметана от дясната страна, с лъжичката за кафе от дясната страна на съдчето за сметана . В противен случай, донесете кафе с десерта. Въпреки че добре подредената маса е впечатляваща, най-важното нещо е да се помни, че подреждането на масата трябва да улесни вашите гости. Това позволява на всеки да се съсредоточи върху добрата храна и приятния разговор, което всъщност е целта на всяко добро вечерно парти.

Подредбата на масата е изкуство и това е много забавно, след като веднъж традицията е установена! Приятен апетит!

table-settings white-dinner wedding-tables