Мит е, че красивата и оригинална коледната украса изисква солидни средства. Стига да имате желание, въображение и да сте готови да отделите от времето си, може да превърнете дома си в истинска приказка. Ето няколко практични идеи за коледна украса.
Идеи за коледна украса
Цветовете на коледната украса

Преди да се захванете с коледната декорация на дома, решете на коя цветова гама да заложите. В миналото комбинирали червено и зелено – символи на християнството, където червеният цвят се асоциира с Христовата кръв, а зеленият – с безсмъртието. Днес те продължават да са на мода, но понякога допълнени от магията на бялото. Червеното се съчетава отлично и със златисти нюанси, но ако обичате блясъка, то тогава може да украсите дома изцяло в златно. За любителите на снежната Коледа подходящи са цветове като синьо, сребристо и бяло. Но всъщност не пречи и ако домът е изцяло в земни тонове - само поставете няколко цветни акцента, които да привличат погледа и да навяват асоциации за предстоящите коледни празници.
Идеи за коледна украса
Труд и техника

Спомнете си за часовете по труд и техника, когато всеки майстореше нещо за Коледа. От ножица и бяла хартия направете оригинални снежинки за прозореца – всяка с различни размер и „шарка“. Ако страдате от недостиг на идеи, потърсете шаблони, от които да гледате и изрязвате. Хубавото на книжните снежинки е, че се махат лесно от стъклото. Превърнете няколко празни кашона в примамливи коледни подаръци, като ги опаковате с бяла или цветна хартия и панделки. Натрупайте ги в някой ъгъл или ги разпръснете из жилището. По-сръчните могат да си направят и фигурки-оригами (коледна звезда, елхичка, Дядо Коледа или снежен човек), с които да декорират дома.
Идеи за коледна украса
Адвент календар

Адвент календарите представляват специални календари, които отброяват дните до Коледа. По магазините продават готови, с поставени шоколадови блокчета за всеки ден от 1-ви до 24-ти декември, но и вие може да си измайсторите подобен. Направете си обикновен адвент календар от два слепени картона, като върху горния сте начертали 24 квадратчета. Изрежете с макетно ножче „прозорче“ на всяко квадратче (3 от 4-те му страни), а от вътрешната страна напишете нещо позитивно. Украсете с цветни маркери. Не е задължително адвент календарът да изглежда като обикновен и скучен календар. Може да е под формата на голяма купа, пълна с малки опаковъчни торбички от плат, с пришити номера към тях и пълни с лакомства. Въпрос на въображение.
Идеи за коледна украса
Коледната картичка

Не подценявайте възможностите на коледната картичка като елемент от украсата на дома. Подредете 4-5 на етажерката в хола или накарайте детето да нарисува няколко и ги закачете на хладилника. Може да съберете в панерче малки коледни картички с написано празнично послание или пожелание в тях. Поставете го в коридора за пристигащите гости или го оставете на масата в кухнята. Всяка сутрин отваряйте по някоя и се зареждайте с коледно настроение.
Идеи за коледна украса
Коледни гирлянди

Коледните гирлянди са задължителни за празничната украса, но не е нужно да са само от лъскави реснички и брокат. Защипете на връзка канап или на панделка няколко плетени ръкавички или малки коледни чорапи. Сложете в тях лакомство или пожелание и закачете гирлянда на някоя от вратите в жилището.

Идеи за коледна украсаПанделките

Панделките са символ на празничното настроение и на Коледа. Завържете с тях декоративните възглавници или кърпите в банята. Направете няколко панделки от хартия, като ги нагънете на принципа на ветрилото, и ги прикрепете към опакованите подаръци под елхата или дори към завесите.

Коледна украса от природата

Съберете няколко шишарки и завържете всяка от тях с панделка в подходящ цвят. Хванете снопчето и го окачете на прозореца или на входната врата. От по-малките шишарки пък може да си сглобите изкуствена елха. Направете конус от картон и го залепете. Към него прикрепяйте с помощта на лепило малките шишарки, като започнете да ги нареждате по посока от горе на долу. Оставете да изсъхне и украсете.

На заем от кухнята

„Сгответе“ си играчки за елха от солено тесто. Сместа се прави от 1 водна чаша брашно, ½ водна чаша сол, 1с.л. олио, ½ водна чаша с вода. След като изпечете тестото, го оцветете с боички и прикрепете към него панделки. Направете и коледни сладки и ги поставете в красиви панери – с тях предпразничните вечери ще станат по-сладки и вкусни.Идеи за коледна украса

Още идеи за коледно настроение:

  • Вземете обикновена керамична саксия, облепете я с опаковъчна хартия или декоративна лента. Вътре аранжирайте елхови клонки, шишарки, панделки и играчки за елха. Вместо саксия може да използвате стъклена купа или висока цилиндрична ваза.
  • Направете си компилация от любими коледни песни, които да звучат, докато украсявате.

Рецепта за „коледен аромат“. В дълбок съд сложете 5 начупени канелени пръчици, 1с.л. карамфил, 1с.л. бахар на топчета, 3 дафинови листа и кори от 2 портокала. Залейте с 3 чаени чаши вода и оставете сместа да къкри на слаб огън.