Коледна захарна къщичка


Необходими продукти:

За бисквитеното тесто: 2 яйца + 1 жълтък , 125 гр. маргарин Бела за готвене, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, брашно, канела, бакпулвер.

За захарната глазура: 1 белтък , 250гр. пудра захар.

За декорация: цветни желирани бонбони, стафиди, сушени кайсий, кокосови стърготини, 1 пакет суха сметана.



Коледна захарна къщичка



Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, към тях се прибавя размекнатия маргарин, затопленият мед, канелата и бакпулвера.

Сместа се обърква и към нея се прибавя брашното до получаването на не много твърдо тесто.

От картон си правим шаблони за къщичката, като размера е:

За предната и задната стена – 18см/10см.
За страничните стени, който са удължени и за основа на покрива – ширина -10см.;
височина -10см.; за страничната стена и от основата нагоре мерим 19см.,за
да засечем страничният триъгълник на покрива; за покрива - 20см./ 12см.
Върху шаблоните изрязваме прозорчета и врата и елементите на комина.
И един кръгъл шаблон с размери колкото е дъното на подноса в които ще сглобяваме и аранжираме къщичката.

Разточва се тестото и се изрязват елементите на къщичката и се пекат.

Ефекта на покрива е да се получат керемидите, които правим с острието на широк нож.

Правим захарна глазура от белтъка и пудрата захар , слагаме я в найлонов плик с малък отвор в единия ъгъл. Сглобяваме къщичката, като я подпираме с празни чаши докато засъхне глазурата.

Поставяме покрива и залепваме върху него и комина. След като стегне хубаво я слагаме върху кръглия блат, който е поставен в подноса и намазан с разбитата сметана.

Започваме да украсяваме с бонбоните и стафидите, покрива намазваме леко със сметана и поръсваме с кокосови стърготини, за да имитира сняг.