Всяко пето новородено страда от колики, голяма част от бебетата повръщат след хранене, а оригването е повече от задължително, за да предотвратите проблема с повръщането. Това са типични бебешки проблеми, които не трябва да ви притесняват.

Оригване, колики и повръщане при бебето
Как да накарате бебето да се оригне?

Карайте бебето си да се оригва по време на самото харнене, а не накрая. В противен случай в стомаха му може да се събере прекалено голямо количество въздух, което да предизвика лъжливо чувство за ситост или да доведе до повръщане. Например изчакайте бебето да се оригне при смяната на гърдите, или при изпиване на 50 мл. мляко, ако храните бебето с шише. Ето как да накарате бебето да се оригне:

 • ОблегнетеОригване, колики и повръщане при бебето бебето на рамото си върху лигавник, придържайки го за дупето, без да притискате коремчето му. Галете и леко потупвайте гръбчето на бебето.
 • Поставете бебето в легнало положение по корем в скута ви, така че главичката му да е опряна на единия ви крак, а коремчето – на другия и леко го потупвайте по гръбчето.
 • Ако бебето ви често повръща е удачно да сложите бебето седнало в скута ви, с гръб към вас, като леко го придържате с едната ръка, а с другата го галите или потупвате по гърба.
 • Друг начин е да облегнете бебето на рамото си, след което внимателно да го наклоните докато легне в скута ви. Повторете това няколко пъти докато бебето се оригне. Или сложете бебето на рамото си и внимателно го разклатете нагоре-надолу. Тези методи обаче не са подходящ за бебета, които имат склонност към повръщане.

Колики – причини, симптоми и лечение

Средно едно на пет бебета страда от тях. Коликите обикновено са съпроводени с неконтролируем и нестихващ часове наред бебешки плач. Това се случва поне три пъти в седмицата и след около три седмици след раждането. Симптомите, освен неспирния плач, се изразяват в свиване на крачетата на бебето към гърдите и стискане на юмручетата. Коликите водят до нарушен режим на хранене и спане, газове, търсене на биберон. Коликите затихват към шестата седмица и напълно минават към третия месец. Има редица причини за появата на колики при новородените:
Оригване, колики и повръщане при бебето


 • Недоразвита храносмилателна система, характерна предимно за момченцата или недоносените бебета, и постъпване на въздух в стомаха. Поставете бебето в легнало положение и притиснете лекичко крачетата му към гърдите, така че внимателно да притиснете коремчето на бебето.
 • Рефлукс, който е подобен на киселините при възрастните. Избягвайте прехранването на бебето и го дръжте изправено след хранене, поне докато се оригне.
 • Недостатъчно кърма в края на деня. Може вечер да допълвате храненето на бебето с предварително изцедена кърма или адаптирано мляко.
 • Цигарения дим в помещенията дразни бебето и предизвиква колики.

Повръщането – как да го предотвратите?

Новородените бебета все още нямат добре развит стомах и мускули, което е причината често да връщат поетата храна. Възможно е смяната на кърмата с адаптирано мляко също да предизвика повръщане. Понякога повръщането при новородените се дължи на това, че са погълнали околоплодна течност. Съвсем естествено повръщането е резултат и от преяждане. Обикновено честите бебешки повръщания спират около 6-месечна възраст, когато бебето вече се е научило да седи.


 • Добре е бебето да се оригва по време на самото хранене, а не чак след това.
 • Не прехранвайте бебето и не го насилвайте да суче/яде. Обикновено новородените изпиват около 30 до 90 г. Кърма на хранене и достигат впоследствие до 2,5 кг.
 • Избягвайте да храните бебето, когато плаче, защото е възможно да погълне заедно с храната повече въздух, което да предизвика повръщане след храненето.

Дръжте бебето изправено след като го нахраните докато не се оригне