Ние, родителите купуваме на децата си всевъзможни играчки. Днес в магазините има голямо разнообразие. И какво се случва понякога? С удивление установяваме че детската стая е зарита от красиви и скъпи играчки, в мазето има още три чувала, а детето не им обръща никакво внимание. На улицата събира клонки, камъчета, пера, кестени, носи ги у дома и си играе с тях. Няма нищо лошо, но защо става така? Как да изберете правилната играчка за детето, тази, която ще го впечатли, а няма да я захвърли на втората минута? Само като си представите колко пари сте пръснали по полезни и хубави според вас играчки за детето, ви става лошо.

Как да изберете играчка, според възрастта?

Една част от родителите са напълно ориентирани по този въпрос, познавайки вкуса на детето си и купуват това, което то пожелае. Това не винаги е правилен метод, особено за малки деца, защото те харесват всичко ярко, пъстро и ново. А ако случайно играчката не съответства на възрастта на детето, то бързо губи интерес към нея и иска друга. И започва един безкраен процес, който може да прерасне и в навик. Не е правилно да се ориентирате и само по ваш вкус. Често родителите подсъзнателно купуват играчки, за които те самите са мечтали в своето детство, а после се чудят защо те не се харесват на детето им. Да не говорим и за третия невинаги правилен избор – зомбиращата реклама, която действа на деца и на възрастни и която ви подканя да купите най-новото, най-якото, най-престижното, от което всъщност няма нужда вашето дете. С една дума – изборът на играчка въобще не е проста работа, още повече че всяко дете е уникално и има различни интереси. Разбира се има общи норми при развитието на детето, по които можете да се ориентирате, избирайки играчка, съответстваща на възрастта му.

Например, за бебета до 6 месеца са подходящи играчки със сензорна значимост – зрителна, слухова, осезателна. Това ще ви посъветват всички – и педиатрите, и психолозите и педагозите. Затова първите играчки на бебето трябва да бъдат с ярки цветове. До четвъртия месец бебето най-добре вижда жълтия цвят, после оранжевия и червения, а към шестия месец различава почти всички цветове на дъгата. Подходящи за тази възраст играчки са малки и ярки на цвят, ако имат звук – да е приятен, а не рязък.

За бебета от 6 месеца до 1 година са полезни играчки с докосване, завъртане, звуци, меки играчки. За тази възраст най-подходяща е активната гимнастика, която помага за усъвършенстването на редица умения като координация очи-ръце, възприятие за звук, цвят, материя, причинно-следствена зависимост. Подходящи са всякакви ярки меки книжки (от плат), дървени кубчета, музикални килимчета.

При деца на възраст от 1 до 3 години, основния интерес в игрите е събирането в едно цяло или обратно - нареждане на пирамиди, кубчета, пъзели и други подобни предмети. В тази възраст много бързо се усъвършенства фината моторика. Полезните играчки са с различни сложности. Започнете от най-простото и смело продължавайте нататък. При подходящо време може да закупите и първото "оръдие на труда" на детето си – кофичка с лопатка и формички за пясък.
Подходящи са дървените играчки, с различни геометрични форми за търкаляне по улеи, които нагледно демонстрират основните закони за гравитация и движение.

Децата на 1,5 – 2 години много се радват на игри с вода, пясък, пластилин. Много родители не харесват тези игри, защото трябва "да вървят" след детето и постоянно да почистват. Но за правилното развитие на детето тези игри на неоценими! Привлекателни за мъниците са и развиващите игри, които стимулират въображението, мисленето, моториката, вниманието и паметта – всевъзможни конструктори и пъзели.

На 3-4 години децата усвояват прости ролеви игри, т.е. обезателно използват в тях различни кукли и животинки. Това важи както за момиченца, така и за момченца. Подходящи играчки за тази възраст са всякакъв тип сетове, кухни, центрове с инструменти, комплекти, кукли, животни с много функции. Сега е времето да подарите и първия велосипед на детето си или първата му сериозна музикална играчка.

Подходящи за творчески и креативни занимания са играчки, тип Play Doh и лунен пясък. Play Doh са комплекти от пластилин и пластмасова фигура, която може да се пълни и да се правят различни фигурки от пластилин. Лунният пясък е "вечен". Той е в различни ярки цветове, не цапа, не лепне и не изсъхва. От него могат да се направят всевъзможни фигури, замъци, животни.

За деца на възраст 4-5 години са подходящи различни конструктори и мозайки. Те развиват логическото мислене и фантазията. На тази възраст започват сюжетните игри, затова е желателно детето да има различни фигурки на животни, хора, за да си играе на зоопарк, градина, училище, град. Не е задължително да купувате скъп набор от сюжетни герои, може да си го направите сами от подръчни материали.

След 6 г. децата се интересуват от сходството между играчката и оригинала, затова играчките, които подарявате трябва да са реалистични. Например, за момченца са подходящи радиоуправляеми коли, трансформери, сложни конструктори, роботи на батерии. А момиченцата копират вашите взаимоотношения между майка и дъщеря, с помощта на куклите и техните аксесоари. За тази възраст са особено подходящи настолните игри и главоблъсканици.

Избирайки играчка, съответстваща на възрастта, вземете в предвид и как се развива вашето дете, защото при игрите няма точни граници кога започва един етап и кога завършва друг, а всички протичат плавно.