Каква беше първата дума на вашето дете? На каква възраст проговори? Защо детето не говори и как да му помогнете да каже първата си думичка?

Кога е нормално да проговори детето?

Няколко седмици след раждането, бебето вече познава гласът ви и разбира в известна степен какво му говорите. Първоначално то комуникира с вас чрез плач, мрънкане, различни бебешки звуци, смях, различни физиономии. След шестия месец обикновено бебето започва да произнася първите си срички и несъзнателно да ги свързва в думи („тата“, „баба“ и, разбира се, така чаканото „мама“). След навършването на годинка детето започва да осъзнава какво казва, а около 2-3-годишна възраст вече може да образува кратки изречения.
Първата дума на вашето дете
Защо детето не говори?


Не винаги забавянето на проговарянето се дължи на здравословен проблем. Може просто детето да проговори малко по-късно и това да си е съвсем в реда на нещата. Проговорилите по-късно деца се смята, че говорят по-правилно, членоразделно и свързано. Проблем има, ако детето не издава звуци след навършване на 6 месеца, ако не се опитва да образува срички, ако не прави опит да комуникира с вас по някакъв начин, не владее т.нар. бебешки език, ако не ви имитира, повтаряйки след вас думички, когато е вече на година и половина. В тези случаи е важно да се допитате до логопед. Той няма как да накара детето ви веднага да каже първата си дума, но ще провокира у него нуждата да общува и ще му даде напътствия как да стане това. Не винаги проблемите с речта са логопедични, а понякога става дума за проблем от психологическа гледна точка – подлагане на стресови ситуации например, така че потърсете помощта и на психолог.

Първата дума на вашето детеКаква е първата думичка, която каза вашето дете?

Първата думичка на бебето обикновено е повод за празнуване, а бебето се превръща в голямата гордост на мама и татко. Всяка майка с нетърпение чака първата думичка на своята рожба, сравнява детето си с останалите деца и мечтае за момента, в който ще се похвали, че мъникът най-сетне е казал „мама“. Всеки иска детето му да се развива правилно и дори да изпреварва връстниците си – да проговори по-бързо и по-добре от тях.

Удачно е да насърчавате детето си да проговори, като се опитвате да комуникирате по-често с него, но не на бебешки език, тъй като така детето ще научи от вас единствено бебешки думи като „гугу“. Ако говорите с детето си чрез прости думички от речника на възрастните ще улесните проговарянето му. Четенето на детски книги, гледането на детски филмчета и слушането на детски песнички също подтикват мъника да произнесе първата си дума и да развие речта си впоследствие.