Менопаузата е процес, при който менструацията на жената постепенно намалява и накрая напълно спира.
Този период може да продължи около 5 години, през които циклите на жената са нередовни и кръвотеченията оскъдни.

6491_1.jpgМенопаузата се характеризира с хормонални и физически промени в организма, които се отразяват и на психическото състояние на жената. Първоначално са характерни нервни, нестабилни състояния, обливане с топли и студени вълни. С времето обаче организмът свиква и се пренастройва.

Основните „виновници“ за настъпването на менопаузата са хормоните естроген и прогестерон, чието понижено ниво се дължи на намалената функция на яйчниците.

За ранна менопауза говорим, когато менопаузата настъпи преди 44-годишна възраст. В това няма нищо плашещо, но много жени го възприемат като край на младостта си. Това е категорична заблуда и самовнушение.

На какви фактори може да се дължи ранната менопауза?


  • Методите за лечение на рак
Химиотерапията и лъчелечението могат да се отразят на функцията на яйчниците и постепенно да предизвикат менопауза.
  • Наследственост
Някои жени просто са генетично предразположени към ранна менопауза. Ако при майка ви и баба ви менопаузата е настъпила преждевременно, най-вероятно това ще се случи и с вас.
  • Тютюнопушенето
Ако сте върла пушачка и не се успокоите, докато не привършите една кутия цигари за деня, ранната менопауза ви е в кърпа вързана. Изследователи твърдят, че ако сте пушили няколко години и спрете навреме, има шанс да предотвратите вредните последствия.
  • Неправилното хранене
Драстичните диети и нездравословното хранене могат да предизвикат смущения в цикъла на жената, а по-късно да предизвикат ранна менопауза. Това е още една причина да се придържаме към здравословен режим на хранене.
  • Стресът
Ако преживеете силен стрес в младежките си години, много вероятно е да предизвикате хормонални смущения, които да станат причина за ранната менопауза.
  • Претоварване на организма
Липсата на сън, преумората водят до смущения във функционирането на половите хормони. Противопоказно е и физическото пренатоварване на организма.

6491_2.jpgКак можем да се борим срещу ранната менопауза?

Трудно може да предотвратим измененията в организма, когато те вече са започнали. Затова е добре да живеем максимално здравословно през по-голямата част от живота и организмът ни ще се запази млад по-дълго време.

След настъпването на менопаузата, е препоръчително да се назначи хормонално лечение. Най-често то се състои в набавянето на естроген и прогестерон в организма. Хормоналното лечение трябва да бъде предписано от лекар и да се провежда под лекарско наблюдение, защото води след себе си редица странични действия.

След настъпването на менопаузата жените стават по-предразположени към сърдечни заболявания и заболявания на костите и ставите.

Емоционалните и физически промени, които настъпват при жената след менопаузата са напълно преодолими с правилно лечение и здравословен начин на живот. Затова приемете, че менопаузата е естествена промяна на организма, която при много жени настъпва дори през първата половина на живота. Всяка възраст си има красивите страни. Трябва да умеем да им се наслаждаваме.