Сънят на бебето и детето

Създайте добри навици за сън у детето – това ще гарантира неговото и вашето спокойствие.

От колко часа сън средно се нуждае бебето?

Трудно е да се даде точен отговор, тъй като няма единна статистика. И все пак, прието е за нормално новороденото да спи около 16-17 часа в денонощието, на отделни интервали от 2-3 часа. След първия, до третия месец бебето ще прекарва 15-16 часа в сън, като е вероятно нощният сън да бъде малко по-дълъг. Шестмесечното дете се нуждае от 14-15 часа сън, като 4-5 часа се падат на нощния сън.

Каква е частта на дневния сън?

Новороденото бебе обикновено спи между 7 и 9 часа през деня, разделени на около 6 дремки. След първия, до третия месец мъничето ще спи 3-4 пъти през деня или общо около 5-6 часа. Обикновено към шестия месец детето спи два пъти дневно за около час-два.

Трябва ли бебето да спи в креватчето си и през деня?

Добра идея е в началото да слагате детето да спи на друго място (например коша на количката), по този начин ще го научите да прави разлика между дневния и нощния сън.

Еднакви ли са фазите на съня при бебетата и възрастните?

Възрастните прекарват около 20% от съня си в лека или т.нар. REM (rapid eye movement – бързо движение на очите) фаза, а останалите 80 % в дълбок сън. Сънят на бебето е разпределен по равно между двете фази. Освен това на мъничето под 3-месечна възраст му е необходимо повече време, за да заспи дълбоко – обикновено между 20 и 30 минути, при възрастните това става само за няколко минути. Поради тази причина бебетата се будят по-лесно скоро след като са сложени да спят. Едва към 6-месечна възраст те се научават да заспиват дълбоко по-бързо. Също така цикълът на съня при малките деца е по-бърз от този при възрастните, движейки се от дълбок към лек сън всеки час, вместо всеки час и половина. Точно в тази преходна фаза между лекия и дълбок сън бебетата се будят най-лесно (за ужас на родителите си).

Сънуват ли бебетата?

Никой не може да каже със сигурност дали бебетата сънуват или не. Но тъй като възрастните сънуват във фазата на лекия сън, може да се предположи, че и мъничетата също сънуват в тази фаза на съня си.

Кога мога да създам режим на бебето?

Не се стремете да налагате някакъв режм в първите шест седмици, по-важно е да опознаете детето си и да свикнете с мисълта, че вече сте майка. Важно е да се уверите, че новороденото се храни достатъчно, така че не бива да ограничавате кърменията. След това можете да пристъпите към някои основни неща, за да създадете режим - например да помогнете на детето да прави разлика между деня и нощта, да се научите да разпознавате кога му се спи. Желателно е да фиксирате времето за лягане, особено вечер – направете това още преди третия месец.

Нужен ли е специален ритуал преди сън?

Много родители смятат, че колкото по-късно си легне детето, толкова по-уморено ще е то. Напълно погрешно схващане. За децата е трудно просто да легнат и да затворят очи. Нужни са им време и подготовка, преди да се настроят за сън.

Създайте ритуал за лека нощ – например къпане, масаж, обличане на пижамката, хранене, оригване и т.н. – който бебето да разпознава, и да разбира, че е време за сън. Избягвайте навиците, които могат да създадат проблеми по-късно, например да оставяте детето да заспи, докато се храни. Целта е да помогнете на мъничето само да заспива, така че когато се събуди през нощта, да не му трябва “помощ”, за да заспи отново.

Мога ли да люлея бебето, докато заспи?

Няма проблем да люлеете бебето, стига това да става в неговото креватче/люлка, където сте го поставили все още будно.

Бебето ми плаче, когато изляза от стаята. Трябва ли да остана при него?

Бебетата се нуждаят от около 30 минути, за да заспят дълбоко, така че не излизайте от стаята веднага, след като очичките му се затворят. Добре е да изчакате малко, докато детето се отпусне и заспи по-дълбоко. Винаги се връщайте да го успокоите, когато го чуете, че плаче (като изчакате малко, за да видите дали няма да заспи само).

Какви са признаците, че бебето иска да спи?

Има очевидни сигнали – прозяване, “натежали” клепачи и клюмане на главичката, но също така има и скрити – бебето става раздразнително и плачливо, дърпа си ушите или лапа юмручето си. Според специалистите сънливостта трае около 10-15 минути, ако изпуснете тази възможност, след това детето може да стане още по-раздразнително и превъзбудено и заспиването да бъде доста по-трудно.

Фази на заспиване

Първа фаза: Бебето започва да се прозява и да трие очички. След третата прозявка е време да го сложите в креватчето му. Пропуснете ли този момент, бебето започва да недоволства.

Втора фаза: Бебето фиксира с поглед далечно разположена точка. Постепенно се потапя в света на сънищата.

Трета фаза: Главата се отпуска, очичките се затварят. Бебето ги отваря още 3-5 пъти, преди да заспи дълбок