Много майки са се сблъсквали с този проблем – липса на апетит у детето. И са се чудили как да го накарат да хапне поне нещичко. Ще се опитаме да ви предложим няколко съвета.

Ако детето ви отказва да обядва и ако не е болно, не е нужно все още да биете тревога. Вие да не би да сте гладни винаги под час? Възможно е детето да е закусило обилно или да е пило скоро мляко. Ако започне постоянно да отказва да се храни, то е добре да проследите поведението му.

Причина за отказа

Когато детето започва да си играе с храната, да я хвърля, но не и да я яде, опитайте се да разберете причината за това поведение, преди да накажете малкото палавниче.
- Вече не е гладно: Когато детето се чувства сито, цялата останала храна се превръща в обект на игра. Разбира се, когато порасне, ще ви информира че е приключил с яденето, казвайки: "Аз се нахраних".
- Не е в настроение: Процеса на хранене става проблемен, когато детето не е в добро настроение. В такива случаи се постарайте да приберете всичката храна около него, за да не я намерите на земята.
- Случайност: Понякога малките деца просто отказват да ядат. Ако се е случило веднъж, няма какво да се притеснявате. Просто пропуснете това хранене.

1. Кога да хранете детето?

По този въпрос, специалистите се изказват противоречиво. Някой от тях съветват:
Създайте дневен режим
Спазвайки режима: ставане, закуска, занимания, обед, сън, следобедна закуска, разходка, вечеря, вероятността да се сблъскате с липса на апетит е много малка. При детето се изработва рефлекс.

А други специалисти казват:
Хранете детето само когато е гладно
Всичко е супер просто – нека детето яде само когато е гладно и да пие, когато е жадно. Ние всички се раждаме с естествена потребност да ядем толкова, колкото има нужда организма ни и когато той поиска. В течение на времето, тези вътрешни сигнали постепенно изчезват. Съгласете се че ви се е случвало да ядете и пиете, когато не сте били гладни или жадни, а просто е станало време за обяд или се виждате с приятели в заведение.
И още нещо: ако давате на детето си храна в качество на награда – сменете тактиката.

2. Свеж въздух и закуска

Много важни фактори. Не е добре да ограничавате разходките, но също така не е добре по време на разходка да се хапва храна, която ще "пресече" апетита. Разходката (не пикника), не бива да се свързва с храна и сок. На разходка може да се бяга, да се наблюдават животинки, да се събират цветенца и листенца, а след прибирането у дома – може да се хапне топла супа.

За закуската няма какво да говорим. Не оставяйте детето да изяде един банан, да изпие чаша сладък сок и да изяде един бонбон за десерт, това не е правилно. Препечена филийка, плодове и чай с мед – това е здравословна храна.

3. Красива храна

Ако добавите очички, носленце и устичка, храната става съвсем апетитна за вашия дребчо. А ако добавите и една интересна история, свързана с вашето произведение, вероятно ще бъде ометена за нула време. Ако храната е сложена в чиния или купичка с любим герой от долу, това също е достатъчно голям стимул. Освен това, храната може да бъде поднесена на интересно за детето място. Ако детето ви е по-голямо, то също може да се включи и да ви помогне с идеи и украса.

4. Кой кого изнудва?

Всички деца шантажират. Родителите също. Често казваме: "Ако не си изядеш храната, няма да …." или "Изяж си храната и ще ти дам нещо, което много обичаш." Такива фрази използваме много често, а не бива. Ако детето не яде, значи не е гладно. Дайте му парче краставица, ябълка, чаша мляко, тези продукти стимулират апетита и опитайте да му предложите храна след половин час.
И още нещо - позволете на детето само да избира менюто. Без крайности разбира се. Не се притеснявайте ако се получи не дотам балансирано меню. Детето слуша тялото си, а вие може да му бъдете полезни. Как? Ако дребчо иска палачинки, добавете към тях плодове, ако иска макарони – прибавете нещо свежо зелено. Варианти има винаги и различни.

5. Търпение и сдържане на нерви

Често отказа от храна може да е придружен със сълзи и викове. Детето може да ви устрои различни проверки на "издръжливост", изпитвайки вашето търпение на всеки стадии от развитието си. И ако виждате, че детето прави неща, които съответстват на възрастта му, постарайте се спокойно да възприемете капризите му. Даже и не ви е останало и грам търпение, проявете стоицизъм до край. Опитайте се да не показвате по никакъв начин сте раздразнени, защото детето ще усети тази ваша слабост и ще се възползва от нея до последно.

6. Давайте пример със самите вас

Как да научите детето на здравословно хранене? Приготвяйте полезна и здравословна храна не само за детето, но и за цялото семейство. Хранете се заедно и детето ще види как възрастните с удоволствие се хранят с голям апетит. Детето ви няма да се научи да яде спанак, ако самите вие не ядете.

7. Дългосрочна перспектива

Отнасяйте към процеса на хранене като пълнометражен филм, а не като отделен кадър. Така е добиете ясна картина как правилно да организирате този сложен процес. Разбира се че ще има дни с успех и такива без. Капризите на детето може да се менят ежедневно. Опитайте се да не оценявате конкретната ситуация, а да се концентрирате върху цялата картина, например за цяла седмица или месец.

Ако не искате детето да си разваля апетита със сокове или сладки изкушения, скрийте ги на недостъпно място, а най-добре е да ограничите покупката им