Купища играчки има във вас и на детето пак му е скучно. На днешно време децата са пренаситени от "купешки" играчки. На тях им е много по-интересно да си играят с предметите на възрастните. Предложете им нещо нестандартно. Може да поиграете заедно. Не знаете какво? Ето малко интересни и полезни за развитието игри, събирани от различни места по интернет и от нашите семейни игри у дома.

1. Слънце

Нарисувайте на един бял лист жълт кръг. След това се редувайте всеки да прави по един лъч – един път детето, после мама, после тати.

2. Търсене

Докато разглеждате книжка с картинки, питате детето: "Виждам нещо червено, какво е това?"

3. Таралеж

Направете от пластилин топка, като леко я издължите от едната страна. С помощта на клечки за зъби, направете бодлите на таралежа. За оченца може да сложите зрънца чер пипер или друг цвят пластилин.

4. Бягане с "фалшиво" яйце

Слагате в лъжица топка за пинг понг и ги давате на детето да бяга из целия апартамент (къща). Целта на играта е да не изтърве топката. Друг вариант на играта е черпак и дървено яйце.

5. Ветеринарна болница

Слагате играчки-животни на дивана и детето започва да ги преглежда и лекува. Детето може да превърже краченце, да даде лекарство, да измери температура. Варианти на тази игра има много, всичко зависи от фантазията. Ние например играем с дъщеря ми на голяма къща за много животни. Правим я или от домино или от карти за игра и нареждаме животни в нея. Тя ги храни, изпишква ги, говори им и даже ги наказва понякога, като взема едното и го изкарва на балкона, тъй като много викало.

6. Гримиране

На пазара предлагат различни пастели и боички за лице, с които може да рисувате каквото ви дойде на ум. Съветът ми е: с пастелите се рисува по-трудно, но са подходящи за по-малки деца (даже и на 2 г.), тъй като детето няма търпение да стои на едно място. С боички можете да рисувате доста по-финно и съответно по-красиво, но това изисква повече време и затова те са подходящи за по-големи деца. Рисунките се свалят от лицето много лесно – с мокри кърпички. Много е весело да се съберете (мама, тате и детенце) и да се нарисувате всички, като всеки има право да рисува другия. Добре е да има наблизо огледало, за да показвате на детето от време на време как е нарисувано.

7. Правим сладолед

Напълвате малка купичка или чаша с плодово кисело мляко и го замразявате. След като е готово, го украсявате и го поднасяте на детето.

8. Абстрактна картина

Изсипете малко количество течна боя върху бял лист. После сгънете листа няколко пъти и го разтворете. Получила се е интересна картина. Може да допълните картината и с други цветове.

9. Кой духа по-силно?

Състезавайте се с детето кой ще издуха по-далеч коркова тапа.

10. Майсторим лодки

От орехова черупка, клечка за зъби, малко пластилин и триъгълниче от хартия могат да се правят малки лодчици. Когато детето влезе във ваната – дайте му ги да си поиграе с тях.

11. Познай мелодията

Започвате да пеете някаква позната за детето песен и то трябва да познае коя е тя.

12. Детски омлет

От жълта хартия се изрязва кръг с диаметър на чиния. Стари списания и вестници се накъсват на парчета, може да се добавят цветенца или монети за късмет. Омлета се сервира на всички членове на семейството, когато седнат на масата, като предястие.

13. Малки банкери

Изпразвате всички монети от портфейла си и молите детето да ги сортира.

14. Принцове и принцеси

Направете от хартия със златист цвят корона. Може да я украсите допълнително, като я нарисувате или облепите с елементи.

15. Животни

Всички сядат около масата. Един от родителите казва някакво животно. Ако то лети – всички вдигат ръце, ако не лети – започват да барабанят по масата.

16. Интересни картинки

Капваме върху лист хартия различни цветове боя. После вземаме една сламка и духаме в различни посоки. Получават се интересни картинки.

17. Скок - подскок

Ако разполагате с тебешир или креда, може да нарисувате числата от 1 до 5 например на плочките в коридора и да покажете на детето как да скача последователно на тях, с два, а после с един крак. Така детето ще се научи да познава числата. Ако го обучавате по метода на Доман, напишете вместо числа брой точки. Ние в къщи сме изпробвали хиляди варианти на изписване по диагонал с числа от 1 до 10, разбъркани - всичко зависи от фантазията ви.

18. Кой е по-бърз?

Кой по-дълго може да издържи да скача на един крак?

19. Кой скача по-далеч?

Нареждате се с детето зад една линия и скачате с два крака напред. Печели този, който скочи по на далече. Тази игра може да се играе навсякъде – в парка, в градината, в къщи.

20. Цветове

Тази игра може да се играе в различни варианти. Питаме детето къде в стаята вижда червен предмет. То трябва да посочи. За повишена трудност – питате го да посочи втори червен предмет. Другия вариант на играта е: Вие казвате на детето: "Хвани се, хвани се за …… нещо синьо!" и то трябва да отиде и да се хване за син предмет.

21. Режем с ножица

Дайте на детето детска ножица и цветни списания и вестници. То дълго ще изрязва лентички и всякакви форми.

22. Велики художници

Заедно с детето нарисувайте стъклата на детската стая.

23. Красиви рисувани предмети от тесто

Рецептата за тестото:
Първи вариант – 1 ч. брашно, 1 ч. сол и малко вода.
Втори вариант – 2 ч. брашно, 1 ч. сол и вода.
Месим, точим, режем различни фигурки и печем 3 часа на температура 100 градуса. След това можем да ги оцветим с боички.

24. Микс

Смесваме в една купа грах и боб и даваме на детето да ги сортира всяко в отделна купа. Можете на направите сортиране и по цвят. Зависи с какви материали разполагате.