Преносена бременност е състоянието, при което плода престоява в утробата повече от 280 дена. За да се избегнат усложнения и рискове за майката и бебето, е нужно преносената бременност да бъде прекъсната в рамките на 42-рата г.с. или малко след това.
Преносена бременност
Какво е преносена бременност?

Продължителността на тази бременност е по-голяма от стандартните 38-42 гестационни седмици. Ако раждането закъснее до 14 дена след термина, става дума за хронологично преносена бременност. След 14-тия ден (и при плацентарна недостатъчност) след термина може да говорим за биологично преносена бременност. Обикновено лекарите предпочитат да предизвикат раждането е края на 41-рата или при влизането в 42-рата г.с., като за целта е важно шийката на матката да бъде готова за това.

Причини за преносеПреносена бременностната бременност?

Погрешно изчисляване на термина е една от честите причини за т.нар. псевдо преносена бременност. За да се избегне подобна грешка, съобщавайте точно кога е била последната ви менструация, овулацията, денят на зачеването, ако ви е известен и т.н. Ако имате по-дълъг или къс менструален цикъл, също трябва да известите гинеколога си.

Трябва ли да ви притеснява преносената бременност?


Като всяко нещо, излизащо от границите на нормалното, преносената бременност също крие своите рискове. Що се отнася до майката, тя е застрашена по време на раждането да получи по-големи разкъсвания от факта, че бебето е по-голямо. Преносената бременност започва да си личи по това, че корема на майката престава да расте, телесната маса на родилката намалява, бебето има по-малко място и по-трудно става снабдяването му с кислород. По-голяма е вероятността да се наложи раждани чрез секцио. Ако пък става дума за псевдо преносена бременност, резултат от грешно изчислен термин, изкуственото предизвикване на бременност също може да се отрази негативно на майката, тъй като реално нито плода, нито майката са готови за раждането.

При биологично преносената бременност вътрематочната среда започва да се влошава, плацентата старее, околоплодната течност намалява и това крие рискове за правилното развитие на сърдечно-съдовата, нервната, дихателната и отделителната системи на бебето. Преносените бебета обикновено са със суха, сбръчкана, понякога покрита със зелени петна кожа, имат дълги нокти и коса.