Изцеждането на кърмата не е необходимо след всяко кърмене, а само в определени случаи. А изцедената кърма може да съхранявате до 3 месеца в хладилна камера.

Кога да изцеждате и как да съхранявате кърмата?
Организмът на майката е устроен така, че да произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето – тоест „предлагането зависи от търсенето“. С времето бебето свиква да суче често и в еднакви количества. Тази редовна стимулация на млечните жлези води до произвеждането на достатъчно количество мляко без да се получава продължително натрупване на кърма в гърдите. Така че изцеждането е напълно излишно, особено след всяко кърмене, в противен случай може да се стигне до хиперлактация.

Кога и защо да изцеждате кърмата?
  • ПрепоръчиКога да изцеждате и как да съхранявате кърмата?телно е изцеждането на кърмата при ограничен брой кърмения, когато в гърдите остава излишна кърма и ендокринната система на жената получава сигнал да намали производството на мляко, тъй като то остава в излишък. Тоест, ако не изцеждате кърмата си в този случай, много бързо ще останете без достатъчно мляко за бебето.
  • Изцеждането на кърмата поддържа нормалната лактация, ако майката и бебето са разделени за известно време (поради здравословни проблеми, постъпване в болнично заведение например, бебето е родено преждевременно и е в кувьоз и т.н.).
  • Понякога се случва млечните каналчета да се запушат от мастна капчица кърма или пресечено мляко, а бебето няма силата да изсуче млякото и да отпуши каналчето. В този случай изцеждането на кърмата чрез помпа е добър вариант за отпушване каналчетата на млечната жлеза.
  • Изцеждане на кърмата се препоръчва и непосредствено след раждането, за да не се стигне до мастит. Но не трябва да изцеждате млякото до последната капчица, защото ще предизвикате хиперлактация.
  • Когато бебето отказва да суче поради някаква причина, също е добре да изстисквате кърмата, за да поддържате лактацията.
  • Ако майката усети силно напрежение в гърдите, а бебето спи или не иска да суче, може да изцедите малка част от млякото, колкото да почувствате облекчение. Това навярно ще ви се налага рядко и то в началото, когато бебето изготвя режима си на хранене. Кога да изцеждате и как да съхранявате кърмата?
  • Изцеждането на кърмата е начин да увеличите лактацията.
  • Чрез изцеждането се намалява изтичането на кърма от гърдите при хиперлактация.
  • Изцеждане на кърмата се налага и при мастит, рагради на зърната и т.н.
  • В случаите, когато сте на работа или отсъствате от дома, може предварително да сте изцедили и съхранили кърма, за да бъде бебето ви нахранено.
Как и колко време да съхранявате изцедената кърма?