Работата и бременността могат да бъдат съвместими, стига да намерите баланса между тях. А като за начало съобщете на работодателя си, че сте бременна и помислете как да пригодите работното място към здравословното ви състояние в момента.

Бременна на работното място
Кога да съобщите на шефа и колегите си, че сте бременна?

Някои жени са суеверни и вярват, че до третия месец бременността трябва да се пази в тайна. Добре е обаче да не премълчавате прекалено дълго време истината. Колкото по-рано съобщите, толкова повече време ще има шефът ви да ви намери заместник докато сте в майчинство, а колегите ви ще имат едно на ум за състоянието ви и ще проявят съобразителност и разбиране. Ранното съобщаване за бременността е важно и, ако имате проблемна бременност, често сте неразположени, налага ви се да ходите редовно на изследвания и да излизате от работа и ви е невъзможно да скриете сутрешното гадене.

Бременна на работното мястоМогат ли да те уволнят само, защото си бременна?

Страхът от уволнение е причината много жени да пазят възможно най-дълго бременността си в тайна. Факт е, че много работодатели в момента, в който разберат за своя бременна служителка, бързат да й връчат предизвестие за уволнение. Така че, когато съобщавате на работодателя си, че сте бременни, за да подсигурите работното си място, трябва да връчите на шефа си и документ за здравословното ви състояние (или болничен лист), издаден от здравните органи. Освен това, за да можете да ползвате майчинство в рамките на две години и да получавате обезщетение, трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж (до момента на излизане в майчинство – 45 дена преди термина) във фирмата, в която до момента работите. А, за да ви уволни бременна служителка, фирмата трябва преди това най-малко да е получила разрешението на Инспекцията по труда, а оттам нататък има още редица клаузи от Кодекса на труда, които трябва да бъдат спазени (чл. 333, ал. 5 например).

Кога да излезете в майчинство?

Официално майчинството започва от 45-ия ден преди термина, но много жени предпочитат да излязат в отпуска по-рано. Причината е, че малко или много бременността (заради повишеното количество на хормона прогестерон) ви кара да се чувствате уморени, неспокойни, сънливи, отпуснати и не толкова съсредоточени и ефективни на работното място. А, ако работата ви е свързана с голямо физическо натоварване, непрекъснато тичане по задачи, излагане на вредното влияние от цигарен дим, климатици, облъчване от компютри, вредни химически вещества, нощни смени, пътувания е препоръчително излизане възможно най-рано в майчинство, за да се предотвратят евентуални проблеми по време на бременността, включително и спонтанен аборт .

Съвети към бременните жени
на работното място

Забавете малБременна на работното мястоко темпото, забравете за работохолизма, ако страдате от подобна диагноза, и знайте, че бременността сама по себе си ви изтощава, за да се изтощавате допълнително с прекалена работа. По възможност не стойте цял ден на крак и намирайте време да починете, да седнете, да се отпуснете и да си вдигнете нависоко краката. Носете удобни и равни обувки. А, ако работата ви е свързана с работа пред компютър и постоянно седене, е важно да разполагате с удобен стол, а под бюрото ви да има достатъчно място, както и малко столче или друг предмет, върху който да си слагате краката. И от време на време е добре да се разтъпчете. Говорете с шефа си да ви освободи от някои задължения, които ви представляват тежест. Не се колебайте да си вземете болнични или отпуска, ако се чувствате преуморени и сте подложени на стрес. Не е сега моментът да се доказвате на работното място. Помислете и за работа вкъщи , където навярно ще се чувствате далеч по-спокойни и ще имате възможност сами да определяте работното си време.