От децата си може да научите много, те са една истинска енциклопедия, стига да виждате това, което ви показват, и чувате това, което ви казват. „Държиш се като дете“ може да бъде не само упрек към възрастните, но и комплимент за добре науче

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят“ - Паулу Коелю
Децата в ролята на учители
С годините хората губят едни от най-прекрасните детски качества.
Редица възрастни могат да бъдат определени като скучни, сърдити, порочни, без грам живец и т.н. Така че в стремежа си да поучават децата, може би възрастните трябва да се замислят дали самите те не се нуждаят от един добър урок от децата си.

Какво може да научите от децата?
  • Да мечтаетеДецата в ролята на учители. С възрастта хората спират да мечтаят и да вярват в мечтите. А именно те превръщат детския свят в розов приказен рай.
  • Да сте позитивни. Децата бързо забравят лошото, а не си го „въртят на пръста“, както възрастните, които с дни си мислят за поредния си провал, разочарование, нечия обида и т.н. Детското сърдене, цупене и тъга продължават само няколко минути, след което отново личицето грейва от широка усмивка – нещо, което възрастните не правят, забравили са да се усмихват.
  • Да бъдете естествени, импулсивни и първични. Децата не се замислят като възрастните как околните ще приемат действията им и просто действат на момента. А „големите“ непрекъснато се тревожат за хорското мнение и се стремят да се харесат, което често ги превръща в лицемери.
  • Да си губите времето... Разходките на чист въздух, игри като федербал или фризби например, активната почивка се смятат от много възрастни като загуба на време. Повечето възрастни са непрекъснато заети от работа и мисли за служебни задължения, забравят за умората си, забравят да почиват и не щадят организма си. Децата в ролята на учители
  • ... и в същото време да бъдете винаги заети с нещо. Децата са изключително активни, дори когато си почиват, предпочитат не да мързелуват, а да правят нещо, което им е приятно. Така че, когато се чувствате изморени от работа, се опитайте, преди да се отдадете на активен мързел пред телевизора, да излезете на ободряваща разходка или да се занимаете с хобито си. Движението ви изпълва с енергия, а мързелът води до по-голям мързел.
  • Да бъдете любопитни. Децата винаги се стремят към достигането на нови върхове и изучаването на нови и непознати неща. С годините обаче хората сякаш забравят да бъдат любопитни и изпадат в летаргия, а животът им е в застой.
  • Да правите грешки и да се учите от тях. Това е нещо обичайно за децата. Възрастните обаче изпитват панически ужас от вероятността да направят грешка. Стремят се да бъдат перфектни и да получат приятелско потупване по рамото и едно голямо „Браво“. Това обаче често е причината да се страхувате да рискувате и да крачите бодро сред непознатото – нещо съвсем типично за децата. Все пак провалът е пътят към успеха и знанието и това сякаш най-добре го знаят именно деца