Плосък корем се постига с редовни упражнения. Трудно е, изисква воля, упоритост и постоянство, но е напълно изпълнима цел. Правете тези 5 упражнения за плосък корем всеки ден и очаквайте добри резултати още след първите няколко седмици.

5 супер упражнения за плосък корем

Провисналият и безформен корем е резултат от липсата на достатъчен мускулен тонус на коремната мускулатура. Това не е просто неестетично, но може и да доведе до смъкване на вътрешните органи в коремната кухина, излишно натоварване и нарушаване на функциите им. Така, че отпуснатото коремче е и здравословен проблем. За късмет подкожният мастен слой на корема е плътно притиснат към мускулите, а няма пласт жлезиста тъкан, т.е. тренирайки коремната мускулатура, въздействате и на тъканите.

Коремната мускулатура включва прави и напречни, вътрешни коси и външни коси коремни мускули. Най-често се обработва с различни видове коремни преси – къси, кръстосани, коси и т.н. Изпълняват се и комплексни упражнения, които натоварват едновременно коремните, бедрените и седалищните мускули. Правете всеки ден 5-те упражнения, които ви предлагаме и плоският корем вече няма да е само мечта за вас:

Първо упражнение за плосък корем

5 супер упражнения за плосък корем

Започваме с малко стречинг за коремната мускулатура. Седнете на пода с широко разтворени крака. Стегнете коремните мускули и започнете да се навеждате бавно напред, докато докоснете с ръце пръстите на краката си. Ако не успеете в началото, не се отчайвайте, а продължавайте да опитвате. Направете 5 повторения.

Второ упражнение за плосък корем

5 супер упражнения за плосък корем

Къси коремни преси за горните коремни мускули. Легнете на пода със свити в коленете крака. Сложете ръцете зад тила и започнете да изпълнявате къси коремни преси, така че да усещате напрежение в горните мускули на корема. Направете 20-30 повторения.

Трето упражнение за плосък корем

5 супер упражнения за плосък корем

Къси коремни преси с високо вдигнати крака за горните и средните коремни мускули. Легнете на пода и кръстосайте краката високо във въздуха. Сложете ръцете на тила и започнете да изпълнявате къси коремни преси, така че да усещате напрежение в горните и средните коремни мускули. Направете 15-20 повторения.

Четвърто упражнение за плосък корем

5 супер упражнения за плосък корем

Седнете на пода с прибрани крака. Стегнете коремните мускули. Започнете да изпълнявате навеждания напред с изпънати ръце, така че да достигнете пръстите на краката. Направете 20-25 повторения.


Пето упражнение за плосък корем

5 супер упражнения за плосък корем

Усуквания за страничните коремни мускули. Легнете на пода с вдигнати крака, свити в коленете и кръстосани. Сложете ръце на тила и започнете да изпълнявате усуквания настрани, така че да усещате напрежение в страничните коремни мускули на съответната страна. Направете общо 20-30 повторения в двете посоки.