Наддаването по време на бременността е нормален процес, който осигурява здравето и храненето на бебето. Отслабването след раждане може да бъде бавно – много по- бавно отколкото Ви се иска. За много майки това е притесняващо. Имайте предвид, че тези килограми са натрупани в продължени на 9 месеца и не можете да очаквате да ги свалите с раждането. Не правете грешка да се втурвате към диети веднага след раждането. Дори и да не сте бременна, вие вероятно кърмите, а Вашето бебе има нужда от пълноценна кърма. Самият процес на кърменето води до отслабване – около 500 калории на ден се изгарят само за производството на кърма.
Яжте здравословно и се движете повече – по този начин ще отслабнете по- лесно след раждането. Вероятно Вашият лекар Ви е препоръчал да на правите сложни и разтягащи упражнения поне до шестата седмица след раждането. Всъщност по това време едва ли ще ви се иска, а и едва ли ще имате време за такива упражнения.
През периода на първоначално възстановяване след раждането все пак бихте могли да излезете на разходка с бебето. Ходенето навън е добро и ненатоварващо упражнение, което не само ще допринесе за здравето Ви, но също и ще подпомогне процеса на отслабване. Разходката е добро средство за справяне със следродилната депресия (ако има такава).
Ако все още не сте го направили, е добре да си купите подходящи дрехи. Докато отслабнете достатъчно, така че да се поберете в дрехите си отпред забременяването, вероятно ще отнеме доста време. От друга страна, Вие вече няма да имате този огромен корем и дрехите с които сте била по време на бременността ще бъдат неизползваеми. Ако си вземете нови дрехи, които Ви харесват, това ще намали стреса от бавното и трудно отслабване, както и ще повиши самочувствието Ви.
Няколко съвета за успешно и здравословно отслабване:
  • Първоначално започвайте с по- малко и по-бавни упражнения, тъй като съществува риск да се изтощите или да получите мускулни травми.
  • Яжте здравословно – повече плодове и зеленчуци. Избягвайте сладки храни, мазнини и т.н.
  • Яжте по малко по няколко пъти на ден. Това вероятно сте правила и през бременността (особено когато сте се борила със сутрешното гадене) и е добре да продължите по този начин. Така ще осигурите на организма си по- постоянен приток на хранителни вещества и енергия и ще ускорите метаболизма си.
  • Избягвайте псевдо- здравословната храна – например обезмаслено мляко.
  • Пийте повече вода – избягвайте соковете. Колкото и да Ви се струва странно соковете имат много калории.
  • Когато разхождате бебето ползвайте раница Кенгуру – по този начин изгаряте повече калории.
  • Ако кърмите, не трябва да приемате по- малко по 1500 калории на ден. В противен случай това ще окаже влияние върху организма Ви и съответно върху бебето. Няма да можете да осигурите нормалното количество хранителни вещества за бебето.