Раждането във вода е сравнително нов метод, но той става все по-полулярен. Това е по-удобен, по-лесен и по-здравословен начин бебчето ви да се появи на бял свят – с по-малко болка и повече наслада по време на процеса.
Раждане във вода - ползи и методи Водата облекчава болката и прави раждането по-поносимо. Освен това тя стабилизира пулса и кръвното налягане и кара майката да се чувства по-спокойна и с по-отпуснати мускули. А бебето излиза много по-лесно и по-бързо.

За да разберете дали раждането във вода е подходящо за вас, вероятно ще искате да научите повече подробности за този метод. Първоначално раждането във вода е било въведено в САЩ от двойки, които го практикували в дома си. Малко по-късно обаче започва да се прилага като медицинска практика.

Раждане във вода - ползи и методиОт научна гледна точка се приема, че тъй като бебето прекарва 9 месеца във водна среда, раждането във вода ще бъде не само по-здравословно за него, но и по-малко стресиращо за майката. При това то ще се появи на бял свят с по-малко плач, отколкото при традиционните методи на раждане и ще получи повече кислород, докато дробовете му привикнат да функционират. Според австрийските учени при този метод жените приемат по-малко количество болкоуспокоителни, разкъсванията и травмите също са по-малко, а новороденото се чувства изключително комфортно във водата, защото преходът между утробата и външния свят се осъществява по-плавно.

Обикновено раждането във вода протича безпроблемно и не крие почти никакви рискове – нито за бебето, нито за майката. Но като всяко правило и това си има изключения. Ако бременността е протекла с усложнения или по някакъв начин плодът е бил застрашен, то вероятно раждането във вода не е подходящо за вас. Този метод също така не се препоръчва, ако очаквате повече от едно бебе, ако сте развили някакви инфекции, ако терминът ви е по-рано от билогичния или ако сте получили масирани кръвоизливи. Дори и нито един от тези фактори да не важи за вас, все пак се консултирайте с лекар преди да решите категорично да се подложите на раждане във вода.

И след като разгледахме случаите, при които раждането във вода не е препоръчително, нека видим, в по-систематизиран вид, какви са и ползите от него.

  • Водата отнема част от телесното тегло на жената, което й позволява да се движи свободно и да избира удобна позиция на тялото си.
  • Топлата вода намалява високото кръвно налягане.
  • Топлата вода прави перинеума еластичен и освобождава напрежението. Това намалява шансовете за разкъсване и нуждата от шевове.
  • Във водата бременната жена се отпуска и физически, и психически. Това й позволява да се концентрира върху процеса на раждане.
  • Чрез плавателността кръвта на майката циркулира по-добре и свиването на мускулите става по-ефективно.
  • В матката навлиза повече кислород, болката намалява и бебето вдишва повече кислород.
Раждане във вода - ползи и методиОсвен чисто физиологическите предимства, раждането във вода е незабравимо изживяване не само за майката, но и за бащата. Той проследява процеса от началото до края, стои неотлъчно до партньорката си във водата и поема рожбата си, когато се появи на бял свят.

Как и къде се случва раждането във вода?

Когато говорим за раждане във вода възникват много въпроси и също толкова противоречиви мнения. За някои жени това е прекалено новаторски и все още неусъвършенстван метод, но за тези които са го изживели, със сигурност е благословия, в сравнение с болките при нормалното раждане.

За да се подготвите за раждането във вода и то да протече наистина безпроблемно, е препоръчително да се обърнете към акушерка, която ако не е достатъчно опитна, то ще ви съдейства с готовност и желание да усвои заедно с вас тънкостите на този метод. Съгласете се, че едно образовано медицинско лице, което има опит в израждането, със сигурност ще ви накара да се почувствате по-комфортно само с присъствието си. Освен това акушерката може да ви даде ценни съвети и полезна информация за самия метод, както и да ви подготви психически за раждането във вода.

Раждането във вода може да се случи или в дома ви, или в родилен център, оборудван с необходимата за случая апаратура. Някои болници също вече са снабдени с необходимите условия, но все пак те не са специализирани в тази област и могат да възникнат някои нередности. Ако изберете бебето ви да се роди в домашна реда, то тогава трябва да си купите специална вана. Тя е достатъчно голяма, за да побере двама души, така че и партньорът ви може да се потопи с вас. Пригодена е с форми за сядане и дръжки, за да може родилката да се чувства комфортно. Ваната трябва да е стерилна, да има отвор, откъдето да се влива топла вода, и друг – откъдето да се оттича застоялата. Така се получава една постоянна циркулация, която не позволява да се събират бактерии.
Раждане във вода - ползи и методи
Раждането във вода не е лукс. Това е още един начин да посрещнете новия член на семейството си подготвени, спокойни и най-вече – удовлетворени. Още в древността този метод е бил почитан от най-знатните фамилии, защото те са искали наследникът им да получи най-добрите грижи и да дойде на този свят по подобаващ начин. Днес това зависи единствено от вашият избор и разбира се, от благоприятните обстоятелства при развитието на бременността.