Стерилитетът застига много жени в днешно време. Причините за безплодие може да се разнообразни. В много от случаите диагностицирането на точната причина за стерилитет е изключително трудно. Кои са основните причини за стерилитет при жените?

9383_0.jpg

Причините една двойка да не може да има деца са много. За безплодие може да говорим една година, след като двойката е започнала да прави целенасочени опити да има деца. Това е периодът, който трябва да изчакате, за да се обърнете към специалист. „Проблемът“ е в мъжа или в жената, като погрешно се смята, че жената по-често е причината една двойка да не може да има деца.

Стерилитетът не е болест, но често може да бъде причинен от някакво заболяване. Извели сме най-често срещаните причини за стерилитет при жените.

Нарушена овулация

Причините за нередовна или дори липсваща овулация може да са различни – хормонални смущения, заболявания, които засягат обмяната на веществата, диабет, нездравословен начин на живот. Лекарски преглед може да ви даде отговор кога се очаква да влезете в овулация и защо имате такива смущения. Периодът на овулация е единственият период в месеца, през който жената може да зачене. Именно затова, невъзможността да прецените кога е овулацията ви, може да доведе до продължителен стерилитет.

Непроходимост на маточните тръби
9383_1.jpg
Непроходимостта на маточните тръби е следствие на друг проблем и е често срещана причина за безплодие. Стерилитетът в случая е сигурен, тъй като не може да се осъществи „срещата“ на сперматозоида и яйцеклетката. Непроходимостта на маточните тръби може да бъде следствие на аборт, възпалително заболяване, туберкулозно заболяване на половите органи.

Хормонално разстройство

Проблемите с нивото на хормоните може да доведе до стерилитет. Обикновено хормоналният дисбаланс се проявява и по друг начин – окосмяване, напълняване или отслабване, акне, нередовна менструация, емоционални смущения. Преглед при ендокринолог може да уточни дали имате смущения в нивото на хормоните и да предприемете съответно лечение.

Възпаление на половите органи

Инфекцията на половите органи може да доведе до редица заболявания, които възпрепятстват зачеването и водят до стерилитет. Болести като гонорея и сифилис имат сериозно отражение на върху репродуктивната способност на жената. Възпалението на половите органи може да доведе до вътрешни сраствания или непроходимост на маточните тръби, които биват последвани от стерилитет. Дори нелекувано бяло течение продължително време може да доведе до проблеми със забременяването.

Ендометриоза
Ендометриозата е смущения във функцията на матката - при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриум) се разпространява извън матката, в други органи в областта на таза. Нелекувана навреме, ендрометриозата може да доведе до стерилитет. Признаците й са болезнена и обилна менструация, болезнени полови контакти. Лечението на ендометриозата може да бъде оперативно или медикаментозно.

Миома
Миомата е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Тя се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина. Миомата не е опасна, но наличието й, докато жената се опитва да забременее, може да затрудни сериозно зачеването.

Поликистоза на яйчниците
Основната причина за поликистоза на яйчниците е увеличеното производство на мъжки полови хормони. Поликистоза на яйчниците води до проблеми с образуването на зрели и годни яйцеклетки и има отражение върху цялостното здравословно състояние на жената. Неизлекуваното заболяване неминуемо води до стерилитет.


9383_2.jpg

Аборт
Абортът по желание също може да има последствия, които водят до стерилитет. Статистиката сочи, че жените, правили аборт (не спонтанен) по-често страдат от проблеми със зачеването. Причините са евентуална инфекция или увреждане на половите органи при извършване на аборта.

Болести на шийката на матката
Маточната шийка връзката между влагалището и матката. Тя е важна за придвижването на сперматозоида до яйцеклетката. Всички смущения и болести на шийката на матката възпрепядстват този процес и може да доведат до безплодие.

Това са част от вероятните причини, които може да доведат до стерилитет при жената. Възможно е да имате повече от една, защото някои причинители на стерилитет са в следствие от други смущения. Лечението на безплодие включва редица изследвания след като бъдат посетени гинеколог, уролог, ендокринолог и други необходими специалисти