Стерилитетът при мъжа е 40% от причините за безплодие при една двойка. Обикновено причините се търсят в жената и след като бъде доказано нейното здраве, започват изследвания за стерилитет при мъжа. Какви са евентуалните причини за мъжкия стерилитет?


Както вече сме казвали, за евентуално безплодие може да се говори една година след като двойката е започнала да прави опити да има деца. Изследванията и прегледите в търсене на проблема започват най-често от жената или двамата партньори едновременно.


9429_0.jpg

Причините за мъжкия стерилитет са не по-малко деликатни от тези при жената. За стерилитет при мъжа говорим, когато мъжките сперматозоиди са недостатъчно, за да достигнат и оплодят яйцеклетката или сперматозоидите изобщо отсъстват. Невъзможността на мъжа да оплоди една жена не е задължително да е стерилитет.

Изведохме най-често срещаните причини, които може да предизвикат стерилитет при мъжа. Всички те обаче трябва да бъдат доказани от лекар и задълбочени изследвания, а не да се диагностицират на базата на предположения.

Възпалителен процес в пикочния канал или простатната жлеза
Възпалителните процеси в пикочния канал или простата може да са причина за запушване на канали, които затрудняват придвижването и нормалното образуване на сперматозоидите. Всички заболявания, придружени с възпалителен процес в тази част на мъжкото тяло може да доведат до проблеми с репродуктивната способност на мъжа.

Заушка
Прекараната заушка при млади момчета може да предизвика инфекция на тестисите или т.нар. орхит. Орхитът не е задължително да бъде причинен от заушка, но практиката сочи, че това са най-честите случаи. В по-леките случаи заушката може да предизвика временни проблеми с образуването на сперматозоиди, но в по-тежките да доведе до пълен стерилитет на мъжа.

Антиспермални антитела9429_1.jpg
Това е специфично състояние, при което организмът започва да унищожава сперматозоидите в тялото на мъжа. Имунната система реагира срещу външни тела и такива, които са опасност за нормалното функциониране на организма. Спермата на мъжа е защитена, но в някои случаи може да започне самоунищожаване. Причините за образуване на антиспермални антитела може да са много и трябва да бъдат установени от лекар.

Проблеми с хипофизната жлеза

Хиповизата е един от основните ендокринни органи на човешкия организъм. Смущения във функционирането й може да доведат до проблеми с образуването и качеството на сперматозоидите. Това е сравнително рядко срещана причина за стерилитета при мъжа.

Усукване на кръвоносните съдове на тестисите

Усукването на тестисите или по-точно на кръвоносните съдове на единия или на двата тестиса на мъжа се нарича още торзия. В следствие на това производството и придвижването на сперматозоидите е затруднено и мъжът е нерепродуктивен. Симптомите се характеризират с болки и подуване в областта на тестисите.

Физическа травма
Всяка физическа травма може да доведе до проблеми с оплодителната способност на мъжа. При евентуален удар и съмнение за травма в областта на тестисите и пениса, мъжът задължително трябва да посети лекар, за да се разсее съмнението за по-сериозни последствия.

Посочените причини за стерилитет се наблюдават при видимо здрави мъже. Не са посочени генетичните заболявания, които водят до стерилитет при мъж