На какво се дължи
Малките деца смучат палеца си, защото това ги успокоява. Вероятно детето е смукало палеца си още в утробата на майка си и сега усъвършенства този навик. Освен като начин да се успокоят, малките деца смучат палеца си, когато са уморени, изплашени, оттегчени, болни или пък когато им предстои нещо ново и непознато като постъпване в детската градина или пък дълго пътуване. Смукането на палеца е и начин за заспиване вечер или за присписване след като детето се е събудило посред нощ.

Какво да правите
На първо място не се тревожете. Според американската стоматологична асоциация смукането на палеца няма да доведе до лоша подредба на зъбите или увреждане на челюстта, докато не започнат да растат постоянните зъби на детето (обикновено те не израстват до 6-годишна възраст). Освен това евентуалните нарушения зависят от честотата на смукане на палеца и изтласкването с езика, което деформира зъбите и налага по-късното носене на бреки (скоби). Деца, които държат езика си пасивно в устата ще имат по-малко проблеми, отколкото деца, които смучат палеца си агресивно. Наблюдавайте детето си и установете точно поведението му. Ако детето смуче енергично палеца си , вероятно ще се наложи да го оттучите от този навик по-рано, например на 4 -годишна възраст.
Ако палеца на детето се зачервява и напуква от смукане, можете да го мажете с овлажняващ крем или олио, докато спи.

Оставете детето да смуче палеца си. Детето обикновено не осъзнава какво прави и затова не бива да му правите забележки или да го наказвате. Напротив, ако постоянно му натяквате да спре да смуче палеца си, то може да започне да го прави много по-често от преди. Не се опитвайте и да слагате някаква превръзка на палеца на детето си, защото то ще изтълкува това ваше действие като несправедливо наказание, особено имайки предвид, че то смуче палеца си, за да се успокои или пък за да се почувства по-сигурно. Опитайте да изчакате. Децата обикновено се отказват сами от този навик, когато открият нещо друго, което ги успокоява и ги кара да се чувстват комфортно. Например, понякога малкото дете смуче палеца си, защото е гладно. Когато детето стане на 3-4 години, то просто отива до хладилника и си взема нещо за ядене или пък моли родителите си да му дадат нещо да си хапне.

Отклонете вниманието на детето от смукането на палеца към други дейности
Ако успеете да установите времето и мястото, когато детето най-често смуче палеца си (например докато гледа телевизия), опитайте да занимаете ръцете му с нещо интересно като играчки за пръстите, с които се прави театър, топка, която се мачка или нещо друго. Ако детето смуче палеца си, когато е изплашено, опитайте се да го предразположите да ви разкаже от какво го е страх.