Лятото и летните почивки наближава.Ако има нещо, което помрачава плановете ви за безоблачна почивка, това вероятно е фактът, че за първи път ще пътувате с най-новия член на семейството и липсата на опит ви прави несигурни. Какво трябва да имате предвид, когато тръгвате на дълъг път с малкото си дете?

1-во Сега е време да купите столче за кола, защото ви предстои дълъг път. Особено подходящи са тези с петточкови колани. Те осигуряват максимална безопасност. Оптималната позиция на столчето е на задната седалка, в посока, обратна на движението.

2-ро Посетете педиатъра, за да сте сигурни, че детето ви е здраво. Посъветвайте се с него какви лекарства е добре да вземете, за да сте спокойни при евентуален проблем. Ако планирате по-дълга почивка, е добре да вземете със себе си и имунизационната книжка на детето.

Освен багажа на семейството подгответе и пътна чанта с най-необходимото за детето. Нека в нея има няколко чифта дрехи за преобличане, пелени за еднократна употреба, влажни кърпички, сериозно количество салфетки, любимите играчки на малкия пътешественик, предпочитаната завивка, неща, които ще му напомнят обичайната среда и ще са ви от полза по време на пътуването. Сложете лекарствата в дамската си чанта, за да са ви подръка при нужда.

3-то Детето(а и вие) по-лесно ще понесе пътуването, ако през по-голямата част от времето спи. Затова, ако е възможно, тръгнете през нощта – освен че това е обичайното време за сън, ще избегнете и високите температури през деня. Ако отхвърлите този вариант като по-рисков, изберете час, който е съобразен с режима на детето – времето за следобеден сън. За ранобудните деца са удобни и сутрешните часове. Те ще са в добро настроение и по-леко ще понесат пътуването. Нахранете (но не обилно) детето предварително, знаете, че гладът го изнервя. Не забравяйте, че смяната на памперси, храненето и преобличането трябва да се извършват при спрян автомобил.

4-то Детето е спокойно, когато ви вижда непрекъснато, вие трябва да сте пред погледа му и в непосредствена близост. Използвайте арсенала си от предпочитани игри, пейзажа през прозореца, разглеждането на любимата книжка и рисуването, за да му създадете разнообразие и да избегнете нервните изблици на отегчение. Ако пътуването трае повече от няколко часа, спирайте често за кратки почивки. Извеждайте детето от колата да се освежи. Благоприятни са и малките пикници на място, отдалечено от пътя. Детето ви ще подиша чист въздух и ще има възможност да се раздвижи след часовете еднообразие.

5-то Ако кърмите детето, нямате проблем с това какво ще яде по време на пътуването. Просто следете какво консумирате и не яжте продукти, които могат да предизвикат разстройство у бебето. Ако е на изкуствено хранене, лесно можете да приготвите млякото му. Снабдете се с термос, за да разполагате с гореща вода. За по-големите деца пюретата са подходящо меню. Ако сте въвели общата храна обаче, трябва да се съобразите с няколко условия:

- вземете продукти, които могат дълго да се съхраняват при стайна температура, или предложете най-напред тези, които са с ограничена трайност;

- домашно приготвената храна опаковайте във фолио, за да я запазите по-дълго време прясна;

- избягвайте пресните плодове и зеленчуци, млечните продукти по време на пътуване;

- запасете се с достатъчно питейна вода и сокчета и не ограничавайте невръстния пътешественик – нека пие колкото иска, това ще го предпази от обезводняване по време на дългото пътуване.

Не прехранвайте детето. По време на път често се яде повече от скука. За да не го съблазнявате – контролирайте себе си. Не забравяйте за хигиената. Дори на път всичко трябва да бъде чисто: шишетата, бибероните, съдовете, вашите ръце и ръцете на детето.